Welke kolen

Geplaatst inBBQ Technieken / Techniques
  • Posted by: Morsto 3 jaar geleden

     

    Welke kolen gebruiken jullie? Ik heb dit jaar een Kamado aangeschaft en kwam meteen bij het eerste onderwerp: Het aansteken van de BBQ en met welke kolen.

     

    Ik heb me ingelezen en ben gaan experimenteren met verschillende soorten van zachter naar harder. Ik vraag me af of jullie, afhankelijk van het gerecht, een andere soort gebruiken of hebben jullie 1 soort waar je je prettig bij voelt.

     

    Ik ben er nog niet echt uit en ben benieuwd wat iedereen doet :)

     

  • Posted by: Mark-Bieckmann 3 jaar geleden

    Goede vraag Morgan. 

    Heb je de uitleg op deze pagina al gezien?

    https://bbqpitmaster.community/masterclass-charcoal

    Wat ik doe is de houtskool kiezen die zowel past bij de bereidingswijze als het gerecht.

    Low & Slow moet langer branden. Dus hardere houtskool. Grote stukken worden minder heet, mar gaan moeilijker aan.

    Opstarten met wat zachtere houtskool werkt erg goed. Een mix dus.

    De verschillende houtskool soorten hebben een andere 'aroma'. Sommige zijn neutraal. Dat bepaalt bij mij oa ook welke houtskool ik kies. Neutraal heeft mijn voorkeur. Met chuncks rookhout bepaal ik dan zelf het gewenste aroma.

    Kun je hier wat mee?

  • Posted by: Morsto 3 jaar geleden

    Hi Mark, ja hier kan ik inderdaad wat mee. Ik had het filmpje ook al gezien maar was er benieuwd wat iedereen zo doet. Ik blijf nog lekker experimentere :)

  • Posted by: Erik's Grill & Chill 3 jaar geleden
    ik gebruik in mijn Kamado Qubracha het duurt iets langer als ze branden maar ze zijn ideaal voor low and slow. En in een ketel Q gebruik ik altijd kokosbriketten.
  • Posted by: vinnoricci 3 jaar geleden

    Voor low and slow in de smokey mountain, gebruik ik altijd kokosbriketten. 

    Grillen op bestcharcoal houtskool, super tevreden van.

     

  • Posted by: Thomas 3 jaar geleden

    Hi Morgan,

     

    Ik ben zelf fan van de quebracho blanca kolen van best charcoal. Prijs/kwaliteit top! Branden super lang. En zowel voor low&slow als hot&fast bereidingen goed inzetbaar. 

     

     

  • Posted by: mathijs 3 jaar geleden

    Ik gebruik momenteel meerdere merken. Voor Low&Slow gebruik ik Black Ranch Marabu. Tijdens de Low&Slow Masterclass heb ik op de dag dat we de pulled pork maakten gekeken hoeveel Black Ranch houtskool ik gebruikte. Ik heb de Kamado Joe Classic III gebruikt met de SlöRoller. Drippan op de SlöRoller zónder water. De temperatuur was gedurende 8 uren 110 graden. Daarna nog opgestookt naar 160 graden en een cake gebakken. Bij elkaar heeft de Kamado 10,5 uur gebrand voordat ik hem ging doven. Ik heb de ash basket 2 keer gewogen: Vol gevuld vóór de sessie en de volgende dag het restant ná het wegschudden van de as. Resultaat: 1710 gram houtskool gebruikt: 163 gram per uur. Omgerekend voor ca. € 3,50 da's erg zuinig ;-)

    Het aansteken van Black Ranch Marabu gaat wat moeizaam. Het duurt soms wel een dik half uur, zo niet langer, om de kamado op 110 graden te krijgen inclusief SlöRoller of platesetters. Daarom gooi ik er meestal een hand Dammers bovenop, dan zit de kamado binnen een kwartier wel op 110 graden. Het verhogen en verlagen van de temperatuur van de kamado gaat met deze houtskool heel traag.

    Kortom: ideale houtskool voor Low&Slow en ik denk dat ik m'n Joe hiermee zeker 24 uur of langer op temperatuur kan houden zonder bij te vullen.


    Daarnaast gebruik ik ook Dammers voor de kortere sessies met een vaak hogere temperatuur. Dammers reageert heel snel op temperatuur aanpassingen. Dammers brandt wel sneller op dan Black Ranch Marabu. Ik heb ook Low&Slow sessies gedaan met Dammers, maar nog niet gemeten wat het verbruik is. Ik verwacht dat Dammers het géén 24 uur vol gaat houden zonder bij te vullen.

    Ik heb ook een zak Kamado Joe Big Block gebruikt. Dit is heel mooie houtskool met zeer grote stukken. Het zijn 4 soorten hout door elkaar gemixt, dus wel een alleskunner. Ik vind deze echter vrij duur (€ 24,95 voor 9 kg) en het brandt ook wat sneller op.

    Als derde heb ik nog een zak Echt houtskool staan. Hier ga ik nog mee testen.

    Liefst zou ik het bij 1 soort houtskool houden voor alles. Voor zover het er nu uitziet gaat dat Dammers worden. In het andere geval worden het 2 soorten: 1 voor Low&Slow en 1 voor Hot&Fast.

  • Posted by: Qbees 3 jaar geleden

    ik ben bezig om te experimenteren met BluesHog lump charcoal. poepie dure zakken.. wat me tot nu toe tegen valt is dat het allemaal kleine tot medium formaat stukken zijn. ik krikg de BGE L er maar niet stabiel lang op 110 Gr C mee. ben de hele tijd aan het klooien.. iemand ervaring met Blues Hog Charcoal?

  • Posted by: SappoPitmaster 3 jaar geleden

    Hi Morgan,

    best charcoal heeft mooie verschillende houtskool, met ook mooie mixen. 
    succes

    Gr. Norbert

Je moet inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

WORDT EEN BETERE BBQ PITMASTER EN KRIJG TOEGANG TOT ALLE FUNCTIONALITEITEN

MELD JE NU AAN Wanneer je al een member bent, login LOGIN om toegang te krijgen tot alle content.